Mkb'ers lopen voor financiering de bank steeds vaker voorbij 16-9-2024
De afgelopen jaren tekent zich een nieuwe trend af in het Nederlandse bedrijfsleven: steeds meer mkb-ondernemers kloppen voor financiering aan bij non-bancaire financiers. In plaats van de traditionele route te nemen van een lening bij een bank, kiezen veel ondernemers ervoor om elkaar financieel te ondersteunen. Maar waarom gebeurt dit en wat zijn de voordelen (en de risico’s)? In deze blog nemen we dit onderwerp onder de loep en bespreken we wat non-bancaire financiering inhoudt en waarom deze trend in opkomst is.
Hoge eisen
Historisch gezien waren banken altijd de primaire bron van leningen voor mkb-ondernemers. Maar sinds de financiële crisis van 2008 stellen banken – al dan niet gedwongen door de toezichthouders - steeds strengere eisen voor het verstrekken van leningen. Zo moeten mkb’ers vaak aan hoge kapitaaleisen voldoen en uitgebreide bedrijfsplannen en zekerheden kunnen overleggen om in aanmerking te komen voor financiering. Dit kan vooral lastig zijn voor jonge bedrijven of startups die nog niet beschikken over een lang trackrecord. Meer nog wordt de vraagstelling als een theoretische exercitie ervaren die eerder bedoeld is voor de interne dossiervorming bij de bank dan dat het daadwerkelijk inspeelt op de vraagstelling en problematiek zoals die bij de mkb-onderneming leeft.
Lees verder...
|
Schijnzelfstandigheid: waar moet je als ondernemer op letten? 12-8-2024
Het inhuren van zzp’ers biedt bedrijven flexibiliteit; de mogelijkheid om snel en efficiënt te reageren op veranderende marktomstandigheden. Echter, een probleem dat steeds meer ondernemers treft, is schijnzelfstandigheid. Dit fenomeen kan niet alleen leiden tot juridische problemen, maar ook tot aanzienlijke financiële gevolgen. Zeker nu er een nieuwe wet in ontwikkeling is en er een sterkere focus komt op handhaving door de Belastingdienst. Werk je als ondernemer veel met zzp’ers? In deze blog lees je waar je op moet letten.Schijnzelfstandigheid doet zich voor wanneer iemand ogenschijnlijk als zelfstandige werkt, maar in werkelijkheid dezelfde rol vervult als een werknemer in loondienst. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn als de zzp’er grotendeels afhankelijk is van jouw organisatie voor inkomsten, of weinig invloed heeft op eigen tarieven en werktijden. Hoewel deze constructie aantrekkelijk kan lijken voor zowel de opdrachtgever als de zelfstandige, aangezien het beide partijen flexibiliteit biedt, zijn de risico's aanzienlijk.
Lees verder...
|
Hoge Raad zet streep door wijze van belastingheffing in box 3 – wat betekent dat voor ondernemers? 2-7-2024
In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de wijze van belastingheffing in box 3 in strijd was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Vervolgens werd in 2022 de zogeheten Herstelwet ingevoerd. Maar begin juni 2024 verwees de Hoge Raad ook de Herstelwet naar de prullenbak. En wel om dezelfde reden: de berekening van belastingheffing op basis van een forfaitair rendement is onrechtvaardig. Wat betekent deze uitspraak voor ondernemers?Forfaitair rendement
Belastingheffing in box 3 richt zich specifiek op vermogen; onder andere spaargeld, vorderingen, beleggingen, onroerend goed (niet de eigen woning), en andere vermogensbestanddelen. Om het belastbare inkomen uit vermogen te bepalen wordt (werd) een forfaitair rendement gehanteerd. Dit rendement wordt jaarlijks door de Belastingdienst vastgesteld en varieert afhankelijk van de omvang van het vermogen. Voor kleinere vermogens wordt een lager rendement verondersteld dan voor grotere.
Lees verder...
|
Echtscheiding? Zo voorkom je als ondernemer dat je ex-partner van je erft 27-5-2024
Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, dan wil je waarschijnlijk niet dat je ex na jouw overlijden nog iets van je erft. Maar als je dat niet zorgvuldig vastlegt in een testament, dan gelden voor je nalatenschap, inclusief je onderneming, de standaardregels van het erfrecht. En dat kan betekenen dat jouw nalatenschap, en dus ook eigendom van en zeggenschap over je onderneming, terechtkomt bij je ex-partner. Hoe zit dat? En hoe kun je dat voorkomen?
Lees verder...
|
NIS2 binnenkort van kracht - Is jouw bedrijf goed beschermd tegen cyberaanvallen? 22-4-2024
MKB-bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Want hackers weten: kleinere bedrijven zijn vaak veel minder goed beveiligd dan grote ondernemingen. En dat maakt ze tot een makkelijke prooi. Om aan de groeiende bedreigingen van cybercriminaliteit het hoofd te bieden komt de EU met NIS2: regelgeving op het gebied van internetbeveiliging. NIS2 wordt eind 2024 in Nederland van kracht. Wat kun je - en wat móet je - als MKB-ondernemer met die regelgeving?
Een succesvolle cyberaanval heeft vaak ernstige gevolgen: van verstoring van de bedrijfsvoering en operationele stilstand tot en met aanzienlijke kosten, juridische problemen, reputatieschade en verlies van klanten. Het is dus van vitaal belang dat je als MKB-ondernemer maatregelen neemt en investeert in beveiligingsinfrastructuur om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. NIS2 kan daarbij helpen: het biedt MKB-bedrijven een leidraad om hun digitale weerbaarheid te vergroten.
Lees verder...
|
Hét Kennisnetwerk neemt het thema discontinuïteit onder de loep 19-4-2024
Terwijl april met hagel en wind zijn onbetrouwbare reputatie maar weer eens waarmaakte, druppelden in de Businessruimte van TOP Oss de gasten van Hét Kennisnetwerk binnen voor de voorjaarseditie van Het Kennisdiner. Onder het genot van een welkomstdrankje en smaakvol gepresenteerde amuses werden er handen geschud en werd er kennisgemaakt. Het was het begin van een avond kennis delen en culinair genieten. En van geanimeerde gesprekken over tal van zakelijke en persoonlijke aangelegenheden.
Lees verder...
|
Forse stijging verplicht DGA-loon - wat betekent dat voor Directeur-Grootaandeelhouders? 12-3-2024
Het verplichte Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) loon is het minimumloon dat je als DGA moet ontvangen voor de werkzaamheden die je verricht voor de BV waarin je aandelen hebt. Het DGA-loon wordt berekend op basis van het zogeheten gebruikelijk loon. Het normbedrag voor de vaststelling van dat gebruikelijk loon is met ingang van 2024 fors gestegen. Wat betekent dat voor jou als Directeur-Grootaandeelhouder?Het DGA-loon wordt berekend op basis van het gebruikelijk loon dat een werknemer zou ontvangen voor vergelijkbare werkzaamheden. Dit wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de aard en omvang van de onderneming, de branche en de marktconforme beloning voor vergelijkbare functies. De Belastingdienst hanteert het gebruikelijk loon als referentiepunt, wat inhoudt dat het salaris van de DGA minimaal gelijk moet zijn aan wat gebruikelijk is voor vergelijkbare werkzaamheden.
Lees verder...
|
Doorwerken na de AOW-leeftijd – de voordelen voor werkgevers 5-2-2024
Van elke 10 werknemers in Nederland is er een 60 jaar of ouder. Die groep zal binnen nu en 7 jaar met pensioen gaan. Daarmee verliest Nederland veel waardevolle werknemers. En dat is slecht nieuws in de huidige zeer krappe arbeidsmarkt. Het goede nieuws is dat steeds meer werknemers na de AOW graag actief willen blijven op de arbeidsmarkt. Redenen genoeg voor de overheid om doorwerken na de AOW-leeftijd te faciliteren en te stimuleren met wet- en regelgeving.
Om het voor werkgevers aantrekkelijk te maken om een werknemer te laten doorwerken na de AOW-leeftijd kent de wet een aantal bijzondere ontslagregels voor pensioengerechtigde werknemers. Zo is er voor een ontslag op of na de pensioengerechtigde leeftijd geen instemming van de werknemer nodig om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en bedraagt de opzegtermijn slechts één maand, ongeacht de duur van het dienstverband.
Lees verder...
|
Participatie in aandelen en steward ownership: zó behoud je je medewerkers 8-1-2024
In deze krappe arbeidsmarkt moet je als organisatie steeds beter je best doen om goede werknemers te behouden en nieuwe goede mensen aan te trekken. Medewerkersparticipatie, financieel of in de vorm van steward ownership, kan daarin een krachtig instrument zijn. Het versterkt niet alleen de band tussen medewerkers en het bedrijf, maar fungeert ook als een waardevolle motivator, een wervingsinstrument en een middel om de loyaliteit te vergroten.
Financiële medewerkersparticipatie is er in soorten en maten. Welke vorm je kiest is afhankelijk van specifieke behoeften van de organisatie en de medewerkers. Winstdelingen en bonussen zijn de bekendste vormen. Het zijn mooie toevoegingen op het salaris en het totaalpakket dat je je medewerkers kunt bieden. Maar deze regelingen zijn vaak niet voldoende om medewerkers echt te binden. Meer effect sorteer je met echt eigenaarschap in de vorm van (certificaten van) aandelen.
Lees verder...
|
Hogere drempels voor verplichte jaarrekening controle – wat betekent dat voor jouw bedrijf? 11-12-2023
Of je bedrijf wettelijk verplicht is om de jaarrekening te laten controleren hangt onder meer af van de hoogte van je omzet. Nu de inflatie in veel sectoren zorgt voor hogere omzetten en een hoger balanstotaal, worden naar verwachting veel meer MKB-bedrijven controleplichtig. Dat leidt niet alleen tot een (onverwachte) extra kostenpost voor deze bedrijven, maar ook tot capaciteitsissues bij accountantsorganisaties die de controles moeten uitvoeren. Om dat te voorkomen heeft de Europese Commissie de drempelwaarden voor wettelijk verplichte jaarrekeningcontroles verhoogd.
Het controleren van jaarrekeningen is een essentieel onderdeel van het financiële landschap, met verplichte controles die een belangrijke rol spelen in het waarborgen van transparantie en betrouwbaarheid. Deze jaarlijkse praktijk, voorgeschreven door wet- en regelgeving en uitgevoerd door onafhankelijke accountants, biedt stakeholders een geruststellende blik in de financiële gezondheid van een organisatie. Het beschermt investeerders, crediteuren en andere belanghebbenden tegen onjuiste of misleidende informatie.
Lees verder...
|
Cybersecurity voor MKB bedrijven – geen optie, maar keiharde noodzaak 14-11-2023
Een succesvolle cyberaanval heeft vaak ernstige gevolgen: van hoge kosten voor schadeherstel tot en met reputatieschade en verlies van klanten. En hoewel over het algemeen alleen grootschalige hacks en datalekken de krant halen, zijn het vooral de kleine en middelgrote ondernemingen die een aantrekkelijk doelwit vormen voor cybercriminelen. Dat je als MKB-ondernemer maatregelen neemt en investeert in beveiligingsinfrastructuur om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen is in het hedendaagse digitale tijdperk dus van vitaal belang.
Hackers zijn zich ervan bewust dat kleine en middelgrote bedrijven vaak niet dezelfde beveiligingsmaatregelen en budgetten hebben als grote ondernemingen. Dit maakt hen tot gemakkelijke slachtoffers. En de gevolgen van een geslaagde cyberaanval zijn groot, variërend van verstoring van de bedrijfsvoering en operationele stilstand tot en met aanzienlijke kosten en juridische problemen. Om je bedrijf beter te beschermen tegen cyberdreigingen moet je als ondernemer stappen nemen om de internetbeveiliging van je bedrijf te versterken:
Lees verder...
|
Hét Kennisnetwerk neemt het thema bedrijfsopvolging onder de loep 6-11-2023
Terwijl de herfst met regen en wind van zich liet horen, verzamelden zich in restaurant Charlie in Schaijk de gasten van Hét Kennisnetwerk voor de najaarseditie van Het Kennisdiner. Onder het genot van een welkomstdrankje en smaakvol gepresenteerde amuses werden er handen geschud en werd er kennisgemaakt. Het was het begin van een avond kennis delen en culinair genieten. En van geanimeerde gesprekken over tal van zakelijke en persoonlijke aangelegenheden.
Lees verder...
|