Kennisblog

Zijn de informatiesystemen van jouw organisatie toekomstbestendig?

maandag 16 maart 2020
  
Globalisering, robotisering, digitalisering en technologische ontwikkeling: de wereld om ons heen verandert in hoog tempo. Om dat hoge tempo bij te kunnen benen moet je onderneming in digitale topvorm zijn. Dat betekent dat alle voor jouw bedrijf relevante informatie altijd en overal op de juiste manier toegankelijk en beschikbaar is in een up-to-date digitale omgeving. Maar dat is de ideale wereld. De praktijk in veel MKB-ondernemingen is een stuk weerbarstiger. Tijd dus voor een reality-check: zijn de informatiesystemen van jouw organisatie toekomstbestendig?
 

Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Want bij veel (en zeker niet alleen MKB-) organisaties zijn de informatiesystemen een onoverzichtelijke aaneenschakeling van verouderde systemen en oude en nieuwe applicaties en programma’s. Vaak communiceren die onderdelen slecht met elkaar. Want veel systemen doen weliswaar standalone precies waarvoor ze zijn ontworpen, maar ze worden meteen een stuk minder functioneel als ze gekoppeld worden aan andere applicaties. Het resultaat: onvindbare, onleesbare en onbruikbare data. 
 

Gevaarlijke mix
Een versnipperd en onoverzichtelijk informatiesysteem veroorzaakt niet alleen een warboel aan slecht vergelijkbare data, maar ook onvoldoende inzicht in bedrijfsprocessen en een dienstverlening die slecht aansluit op de behoeften vanuit de markt. En dat is een gevaarlijke mix. Want je klanten, maar ook je leveranciers en je samenwerkingspartners, verlangen tegenwoordig dat ze online op een moderne, snelle, gemakkelijke en overzichtelijke manier worden bediend.

Star
Met een gefragmenteerd informatiesysteem loop je bovendien het risico dat je organisatie en je interne processen zich vormen naar het systeem in plaats van andersom. Je organisatie wordt star; innovatie en groei worden gedwarsboomd. Terwijl de snel veranderende en competitieve wereld juist vraagt om wendbaarheid. Je moet als ondernemer de (IT-)strategie van je organisatie tegenwoordig razendsnel kunnen bijstellen. En het zijn data-gestuurde beslissingen die vandaag de dag het verschil maken.

Opfrisbeurt
Is het informatiesysteem van jouw organisatie toe aan een opfrisbeurt? Maak dan een afspraak met een professionele partij die je bij de hand neemt en de regie voert over zo’n proces. Door je organisatie én je informatiesysteem in kaart te brengen en te leggen naast de kaarten van vergelijkbare organisaties en/of je concurrenten wordt vaak al in één oogopslag duidelijk waar voor jouw organisatie de afbreukrisico’s liggen. Vervolgens kun je een prioriteitenlijst maken en een plan om weer in digitale topvorm te komen, zodat je bedrijf snel weer helemaal up-and-running is.

Investering
Zo’n opfristraject vraagt uiteraard om een investering in tijd en middelen. Maar een deskundige IT-adviseur kan je aan de hand van businesscases eenvoudig laten zien dat een aanpassing naar een toekomstbestendig informatiesysteem ook voor jouw onderneming wel degelijk mogelijk is. Bovendien betaalt de investering zich ruimschoots terug door alle voordelen die zo’n future-proof IT-omgeving biedt: je onderneming is klaar voor de uitdagingen van morgen en je kunt, ook in de toekomst, blijven voldoen aan alle digitale wensen van je klanten, leveranciers en partners.

Frans Princen
06-51055016
frans.princen@princen-group.com
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn