Kennisblog

Investeren in vastgoed? Profiteer nog dit jaar van lagere overdrachtsbelasting

dinsdag 8 december 2020
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen voor starters. Door een wijziging van de overdrachtsbelastingtarieven hoopt het kabinet de betaalbaarheid en de toegang tot de woningmarkt voor starters te verbeteren. Vanaf 1 januari 2021 betalen starters, onder voorwaarden, geen overdrachtsbelasting meer. Beleggers gaan juist meer betalen: 8% in plaats van de huidige 6%.  


Doordat de huizenprijzen zo hard zijn gestegen, hebben starters op de woningmarkt moeite om hun eerste stap op de woningmarkt te zetten. Starters hebben vaak weinig spaargeld en kunnen daardoor meestal niet op tegen de veel dikkere portemonnee van professionele vastgoedbeleggers en vermogende particulieren. Het kabinet hoopt deze ongelijke concurrentiestrijd met de nieuwe overdrachtsbelastingtarieven enigszins recht te trekken. Maar over het effect hiervan zijn de meningen verdeeld.

Kritisch

Institutionele en andere professionele investeerders zijn kritisch over de verhoging van het tarief naar 8%. Zij stellen dat de problemen op de woningmarkt simpelweg worden veroorzaakt door het enorme tekort aan woningen en dat nieuwbouw de enige structurele oplossing is. Verhoging van de overdrachtsbelasting raakt volgens hen uitgerekend partijen die voor nieuwbouw zorgen en daarmee de drijvende kracht zijn van de aanpak van de schaarste op de woningmarkt.

Rente

Daarnaast is het de vraag of de tariefverhoging de genoemde ‘particulier met dikke portemonnee’ zal weerhouden om bijvoorbeeld een tweede huis of een woning voor hun kind te kopen. Zolang de rente laag - of zelfs negatief - blijft en geld op de bank dus niets oplevert, is het aannemelijk dat zij huizen zullen blijven kopen als belegging. En dat komt de krapte op de woningmarkt niet ten goede, evenmin als de huur- en huizenprijzen.

8%-tarief vermijden
Ondanks de kritische noten die klinken, is de tariefwijziging per 1 januari 2021 een feit. Er is geen overgangsregeling, dus kopers van vastgoed die het 8%-tarief willen vermijden hebben geen andere optie dan hun aankoop in 2020 te laten plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de koop van aandelen in een BV waarvan de bezittingen hoofdzakelijk (70% of meer) bestaan uit in Nederland gelegen onroerend goed. Ook daarvoor is namelijk overdrachtsbelasting verschuldigd. Tot 1 januari 2021 6%, daarna 8%.

Ineke Willems

(0412) 66 56 66
i.willems@pphnotarissen.nl
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn