Kennisblog

Wat betekent de coronacrisis voor de continuïteit van jouw bedrijf?

maandag 18 januari 2021
  
Veel bedrijven zijn hard geraakt door de coronacrisis. Zij zien zich geconfronteerd met teruglopende of zelfs opgedroogde omzet en tegenvallende resultaten. En er is vooralsnog grote onzekerheid over de toekomst. Wat betekent de coronacrisis voor de continuïteit van jouw bedrijf? Over die vraag zal je accountant je dit jaar stevig aan de tand voelen bij het samenstellen of controleren van de jaarrekening.  
 

Met je jaarrekening geef je inzicht in de financiële positie van je bedrijf. Partijen die zaken met je (willen) doen - banken, kredietverstrekkers, investeerders, maar ook je klanten en leveranciers - kunnen vertrouwen ontlenen aan de toelichting in de jaarrekening. En dat is belangrijk in deze tijden van onzekerheid. Een transparante toelichting bij je jaarrekening over de impact van corona op je organisatie is daarom, meer dan ooit, een must. Overigens ook als die impact positief is.

Relevante informatie

Degenen die jouw jaarrekening raadplegen willen graag weten wat je beste inschatting is. Maar ook scenario’s die de uitersten weergeven zijn voor hen relevant. Wat betekent langdurige terugval; hoe lang kan je organisatie dat volhouden? En anderzijds: wat betekent een snelle terugkeer naar het oude niveau? Kun je op eigen kracht door, of ben je afhankelijk van de medewerking van financiers en de overheid om je activiteiten te kunnen voortzetten?

Wees volledig
Het is belangrijke om in de toelichting op je jaarrekening zo volledig mogelijk te zijn. Je beschrijft de reeds bekende gevolgen (bijvoorbeeld omzetdaling, bedrijfssluiting) en genomen maatregelen (zoals aanspraak op overheidssteun). Maar ook en vooral wat de liquiditeitspositie van je organisatie is, welke onzekerheden je onderkent, wat op de langere termijn de impact is op je businessmodel en strategie en welke aannames en scenario’s je bij de continuïteitsanalyse hebt gebruikt.

Complex

Echter, door de grote onzekerheid over de toekomstige ontwikkelingen kan de inschatting van de gevolgen van de coronacrisis voor jouw bedrijf behoorlijk complex zijn. Bij deze inschattingsvraagstukken kan je accountant je behulpzaam zijn. Hij/zij kent jou en je bedrijf en kan je helpen om een goede analyse te maken, zodat je stakeholders zowel kwantitatief als kwalitatief optimaal geïnformeerd zijn. En natuurlijk zal iedere lezer begrijpen dat alle verwachtingen, ook die met betrekking tot continuïteit, in de huidige omstandigheden onzeker zijn.

Gert-Jan van der Wielen


0412 641 110
gert-jan@tenzingaccountants.nl 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn