Kennisblog

WHOA helpt faillissementen voorkomen

dinsdag 2 februari 2021
  
Het is een hele mond vol: de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Maar het is goed nieuws voor ondernemers die door de coronapandemie in financiële moeilijkheden verkeren en zelfs failliet dreigen te gaan. Deze nieuwe wet, die sinds 1 januari 2021 van kracht is, maakt het namelijk voor ondernemers een stuk makkelijker om een akkoord te bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden. 
 

Voorheen kon een onderhands schuldsaneringsakkoord alleen tot stand komen als álle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemden. Elke afzonderlijke schuldeiser kon dus instemming weigeren om zo een betere positie voor zichzelf te creëren. Daardoor was het vaak nauwelijks mogelijk om overeenstemming te bereiken. Onder de nieuwe wet kan een individuele schuldeiser of aandeelhouder een schuldsaneringsakkoord niet meer dwarsbomen.  

Goedkeuring door de rechter
Onder de WHOA kun je een schuldsaneringsakkoord dat door de meerderheid van schuldeisers wordt gesteund, door de rechter laten goedkeuren (= homologatie). Eenmaal goedgekeurd door de rechter geldt het akkoord automatisch voor álle betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Ook voor degenen die er niet mee instemden. Dat maakt het dus een stuk makkelijker om tot schuldsanering te komen, een faillissement te voorkomen en je bedrijf te kunnen voortzetten. 

Spelregels

Uiteraard kent de WHOA een aantal spelregels. Zo moet de onderneming die vanwege de schuldenlast failliet dreigt te gaan, in principe winstgevend zijn en beschikken over levensvatbare bedrijfsactiviteiten. Ook moet het akkoord dat je voorstelt gunstiger zijn voor je schuldeisers dan faillissement van je bedrijf. Bovendien moet je zorgen dat geld en bezittingen eerlijk worden verdeeld over alle schuldeisers en dat de arbeidsvoorwaarden van je personeel hetzelfde blijven.

Advies en begeleiding

Een WHOA-procedure kun je niet op eigen houtje doorlopen. Daar heb je een advocaat voor nodig die gespecialiseerd is in faillissementsrecht. Die kan je adviseren en begeleiden bij het samenstellen en aanbieden van het akkoord en vertegenwoordigt je bij indiening en behandeling van je verzoekschrift bij de rechtbank. De WHOA-procedure kan dan in principe snel worden doorlopen; naar verwachting kan alles binnen drie tot vijf weken geregeld zijn. Zo kun jij snel en met een gerust hart weer verder met je bedrijf.  


Roel Lammers, specialist faillissementsrecht

rlammers@tenadvocaten.nl
0412 - 61 44 43
 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn