Betekenisvol groeien
zaterdag 2 juli 2022
Groei en winstmaximalisatie staan voor veel bedrijven in het MKB op één. Tegelijkertijd zijn deze bedrijven vaak actief in markten waarin partijen elkaar op leven en dood beconcurreren met inwisselbare producten en diensten waarmee wordt 'ingespeeld op de klantvraag'. En dat heeft voor alle marktpartijen onvermijdelijk precies het tegenovergestelde resultaat: uitholling van de winstmarges en een kwetsbare marktpositie. Hoe organisaties kunnen ontsnappen uit deze 'ratrace' lees je in deze blog.
Door toenemende marktwerking, branchevervaging, globalisering, digitalisering en achterblijvende bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen, raken in vrijwel alle sectoren de kansen voor langdurige en rendabele groei uitgeput. Dat vraagt om een radicaal andere aanpak. Bijvoorbeeld die van de zogeheten Blue Ocean-strategie. De kern van deze strategie: bedrijven moeten nieuwe markten creëren, met innovatieve waardevoorstellen, in plaats van actief te blijven in een markt met moordende concurrentie (de Rode Oceaan). Want alleen in de Blauwe Oceaan liggen groeikansen.
Ei van Columbus?
De Blue Ocean-strategie lijkt misschien het ei van Columbus, maar de magie ervan verdampt al snel. Immers, tot de nieuwe markt kunnen ook weer nieuwe concurrenten toetreden, waardoor de Blauwe Oceaan gewoon weer een Rode Oceaan wordt. Bovendien beschikken lang niet alle bedrijven over de juiste mogelijkheden en de geschikte cultuur om de sprong te maken van de Rode naar de Blauwe Oceaan. Want door zich uitsluitend te richten op de concurrentie en op de vraag en behoeften van klanten, raakt de ontwikkeling van de eigen organisatie uit beeld.
Aandeelhouderswaarde
Om -ook in een Rode Oceaan- tóch te kunnen groeien moeten bedrijven zélf veranderen. Veel ondernemers hebben de wens om 'verschil te maken in de wereld' maar leggen het vroeg of laat af tegen de financiële belangen van (toekomstige) aandeelhouders. Ook de veel gebruikte juridische structuren zijn er in essentie op gericht de financiële wensen van de aandeelhouders te dienen. Maar de overtuiging dat winst de enige voorwaarde is voor gezond ondernemen, houdt geen stand. Steeds vaker zien we dat korte termijn winstmaximalisatie geen goede lange termijn investering blijkt.
Maak de missie leidend
Om niet opnieuw in de val te lopen van sturen op aandeelhouderswaarde kan het zogeheten Steward Ownership-model geschikt zijn. Bij dit bedrijfsmodel staat niet de aandeelhouderswaarde, maar de missie centraal. Niettemin kunnen ondernemers en investeerders nog altijd succesvol zaken doen binnen dit duurzame model. Omdat een investeerder geen stemrecht heeft, kan deze niet aandringen op winstmaximalisatie. Zo blijft de missie leidend en kan het bedrijf zich bij veranderende omstandigheden steeds snel en adequaat aanpassen.
Betekenisvolle groei
In plaats van de aandeelhouders tevreden te houden kan een Steward Owned bedrijf dus onverminderd blijven sturen op zijn missie. En als de missie leidend is, kan een onderneming daadwerkelijk verschil gaan (en blijven) maken in de wereld. Betekenisvolle groei ligt in het verschiet, en dat is (ook letterlijk) waardevol.
Karel Jan van Kesteren
VKBC │van Kesteren Business Consulting
06 222 50 661
kareljan@vkbc.eu