De vrijstelling eigenwoningschenking heeft z’n langste tijd gehad

dinsdag 15 november 2022
 
In 2023 wordt de vrijstelling voor de eigenwoningschenking verlaagd van 106.671 naar 28.947 euro om vervolgens in 2024 geheel te worden geschrapt. Overweeg je een eigenwoningschenking? Dan is het dus zaak daar niet te lang meer mee te wachten. Wat de vrijstelling voor de eigenwoningschenking inhoudt en wat je kunt doen om die niet mis te lopen, lees je in deze blog.
De vrijstelling voor de eigenwoningschenking bestaat al een aantal jaren en er wordt veel gebruik van gemaakt. Het houdt in dat je iemand belastingvrij een bedrag van 106.671 euro kunt schenken. Dit bedrag moet dan worden besteed aan een eigen woning. Bijvoorbeeld door er een eigen woning mee te kopen, te verbouwen of af te lossen op de hypotheek.
 
 

Spelregels

De begunstigde moet op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn of een partner hebben in die leeftijdscategorie. Je kunt aan iemand maar één keer de vrijgestelde eigenwoningschenking doen. Iemand kan wel van verschillende personen de eigenwoningschenking zonder belasting ontvangen (tenzij de schenkers voor de belastingen als partners worden gezien). Het bedrag van deze schenkers wordt bij elkaar opgeteld en mag dan samen niet hoger zijn dan het vrijgestelde bedrag. Wordt er meer geschonken dan het vrijgestelde bedrag? Dan moet er schenkbelasting worden betaald. De schenkbelasting wordt betaald over het bedrag dat overblijft als je van de schenking het bedrag van de vrijstelling aftrekt. 


Notaris

Als je wilt gaan schenken, is het belangrijk om op tijd bij je notaris te informeren welke mogelijkheden er zijn voor het benutten van de vrijstelling. Vaak wordt een eigenwoningschenking trouwens bij ons vastgelegd in een akte. Bijvoorbeeld om clausules te koppelen aan de schenking, zoals de clausule dat de schenking niet gedeeld hoeft de worden met een ex-partner als de begunstigde gaat scheiden. Ook wordt ons vaak advies gevraagd over hoe je ervoor kunt zorgen dat de kinderen financieel gelijk behandeld worden. Dat speelt bijvoorbeeld als het ene kind al wel een eigenwoningschenking krijgt en de andere kinderen nog niet. 

Voorkom dat je de vrijstelling misloopt

Wil je vóór de afschaffing van de vrijstelling een eigenwoningschenking doen? Je kunt schenken aan begunstigden die nog geen huis op het oog hebben. Onder bepaalde voorwaarden kan de vrijstelling op basis van de huidige regels uit de wet nu al worden 'geclaimd'. Netwerk Notarissen, de notarissenorganisatie waarbij ons kantoor is aangesloten, heeft in kaart gebracht in welke situaties dat interessant kan zijn. Deze situaties zijn afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de schenker en van de begunstigde. Daarom geven mijn collega’s en ik hierover graag een advies op maat.

Ineke Willems
(0412) 66 56 66
i.willems@pphnotarissen.nl 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn