Belastingrente over vennootschapsbelasting - voorkomen is beter dan genezen

dinsdag 25 april 2023
  
Als de Belastingdienst een aanslag niet op tijd kan vaststellen, betaal je belastingrente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen. Momenteel is het percentage belastingrente voor de vennootschapsbelasting (VPB) 8%, maar dat stijgt mogelijk naar 10,5%. De rekening kan dus aardig oplopen. Maar als je op tijd aangifte doet óf alvast een voorlopige aanslag vraagt, betaal je geen belastingrente. Hoe en wat lees je in deze blog.

De VPB die je verschuldigd bent, bouwt zich gedurende het boekjaar op. Maar praktisch gezien is deze belastingschuld pas inbaar na het einde van dat boekjaar. Daarom berekent de Belastingdienst belastingrente. Je betaalt belastingrente als de Belastingdienst je een aanslag VPB oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Als je boekjaar gelijk loopt met het kalenderjaar, dan geldt voor 2022 dat de berekening van belastingrente start op 1 juli 2023. 
 

Geen belastingrente

Voorkomen dat je belastingrente moet betalen is niet ingewikkeld. Als je namelijk vóór 1 juni aangifte doet en de Belastingdienst de gegevens uit de aangifte ongewijzigd overneemt, betaal je geen belastingrente. Heb je geen, een te lage of te hoge voorlopige aanslag (VA) ontvangen, vraag dan zo snel mogelijk een (nadere) VA aan. Want als je vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een (nadere) VA aanvraagt en de belastingdienst deze VA oplegt zoals je hebt gevraagd, ook dan betaal je geen belastingrente. In het geval dat je uitstel hebt gekregen voor je aangifte geldt dat de uitsteldatum ook de uiterste datum is om een VA aan te vragen of te wijzigen.

Addertje

Het lijkt dus simpel, maar is het dat ook? Niet helemaal; het addertje onder het gras zit ‘m in “als de Belastingdienst de gegevens uit de aangifte ongewijzigd overneemt” en “als de Belastingdienst de VA oplegt zoals je hebt gevraagd”. Met andere woorden: de voorwaarde is dat de gegevens in je ingediende aangifte VPB of je verzoek (nadere) VA door de Belastingdienst ongewijzigd worden verwerkt in de aanslag. Dat betekent dus dat je een goede inschatting moet maken voor je voorlopige aanslag VPB. En daar zijn we je graag bij van dienst. Want voorkomen (dat je belastingrente moet betalen) is beter dan genezen (van een torenhoge rekening).

Marcel de Loijer
0412 641 110
marcel@tenzingaccountants.nl
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn