Veilig werken in de cloud: hoe kun je je (bedrijfs)gegevens beschermen?
maandag 5 juni 2023
Steeds meer bedrijven en organisaties maken gebruik van de cloud om hun gegevens op te slaan en hun werkprocessen te verbeteren. Cloud computing biedt veel voordelen, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en kostenbesparing. Maar het brengt ook risico's met zich mee, vooral op het gebied van beveiliging en privacy. Je kunt zelf veel doen om de risico’s te beperken. In deze blog bespreken we vijf maatregelen die je kunt nemen om veilig te werken in de cloud.
Als je data in de cloud staan kun je altijd en overal gemakkelijk bij je bestanden. Of je nou op je pc, laptop, tablet of smartphone werkt; dat maakt niet uit. Je gegevens zijn veilig zijn opgeborgen en bovendien bespaar je veel ruimte op je eigen devices. Cloud computing biedt kortom veel voordelen. En dat is meteen een valkuil, want in je enthousiasme over de voordelen zou je de risico’s over het hoofd kunnen zien. Om 100% te kunnen profiteren van de voordelen en geen onnodige risico’s te lopen zijn de volgende zaken van belang:
#1 Kies een betrouwbare cloud provider
Het kiezen van een betrouwbare cloud provider is de eerste stap om je gegevens veilig te houden in de cloud. Kies een provider die voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van beveiliging en privacy, en die regelmatig audits en certificeringen ondergaat. Dat is het geval bij de meeste grote merken, zoals Microsoft. Controleer de service level agreements (SLA's) van de provider om er zeker van te zijn dat je gegevens veilig zijn en blijven. En niet onbelangrijk: zoek in de voorwaarden uit waar je data terechtkomt; binnen de EU of daarbuiten, waar andere regels gelden voor veiligheid en privacy. Heb je twijfels over de betrouwbaarheid van de provider, of geen tijd om het uit te zoeken, steek dan je licht op bij een deskundige partij.
#2 Gebruik sterke wachtwoorden en multifactor authenticatie
Een wachtwoord is een van de meest voorkomende zwakke punten in de beveiliging van de cloud. Gebruik daarom sterke, unieke wachtwoorden voor al je cloud-accounts en stel multifactor authenticatie (MFA) in waar mogelijk. MFA is een methode om de authenticiteit van een gebruiker te verifiëren op meer dan één enkele manier. Bijvoorbeeld door middel van een combinatie van een wachtwoord met een token, of een vingerafdruk in combinatie met een eenmalige code. Door meerdere factoren te combineren wordt de beveiliging bij toegangscontrole flink aangescherpt.
#3 Encryptie van je gegevens
Encryptie (versleuteling) is een effectieve manier om je gegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Verzeker je ervan dat je cloud provider encryptie biedt voor je gegevens, zowel tijdens de overdracht als tijdens de opslag. Maar wees je ervan bewust dat standaard encryptie vaak binnen een uur te kraken is. Je kunt ook je eigen encryptiesleutels beheren om nog meer controle te hebben over wie toegang heeft tot de gegevens. Als je data sterk privacygevoelig is, zoals medische gegevens, dan is het raadzaam om de beveiliging te laten checken. Zo kun je een second opinion vragen bij een derde partij, of een penetration test (pentest) laten uitvoeren om te achterhalen hoe kwetsbaar jouw systeem is en wat de mogelijke impact van een hack kan zijn.
#4 Wees je bewust van phishing en social engineering
Phishing en social engineering komt helaas steeds vaker voor. Het richt zich op menselijke zwakheden in plaats van technische zwakke punten. Het is belangrijk dat jij en je medewerkers zich bewust zijn van deze malafide praktijken en weten hoe ze moeten reageren als ze ermee worden geconfronteerd. Train je medewerkers regelmatig om phishing-e-mails en verdachte activiteiten te herkennen en te vermijden.
#5 Controleer regelmatig je cloud-activiteiten en logs
Het monitoren van cloud-activiteiten en logs is een belangrijke manier om vroegtijdig te detecteren of er verdachte activiteiten plaatsvinden in je cloud-omgeving. Je kunt hiervoor gebruikmaken van verschillende beveiligingstools en -diensten die beschikbaar zijn bij de cloud provider of andere partijen. Gecertificeerde providers bieden doorgaans betrouwbare beveiligingstools en –diensten aan.
Eigen IT-infrastructuur in de cloud
Gebruikt je branchespecifieke applicaties op een lokale server in een lokaal netwerk? Ook daarvoor zijn meestal passende en betrouwbare cloudoplossingen beschikbaar. We spreken dan over hybride cloudoplossingen die over het algemeen eigen, specifieke beveiligingsfaciliteiten vergen. Het gaat dan om maatwerkoplossingen waar specifieke technische kennis voor nodig is.
Advies
Werken in de cloud biedt veel voordelen, maar het brengt ook risico's met zich mee. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de risico's en dat je de nodige maatregelen neemt om de beveiliging van je gegevens te waarborgen. Zo kun je je (bedrijfs)gegevens beschermen en je bedrijfsprocessen veilig en betrouwbaar in de cloud uitvoeren. Zijn je bedrijfsprocessen complex en/of is je data gevoelig, dan doe je er goed aan om je cloud-vraagstuk bij een deskundige partij als Princen group neer te leggen. We zijn je graag van dienst met onze expertise.
Zijn jouw (bedrijfs)gegevens goed beschermd?
Frans Princen
06-51055016
frans.princen@princen-group.com