Waarom MKB-ondernemers kiezen voor een trusted business partner

woensdag 5 juli 2023

Als ondernemer ben je uitstekend geïnformeerd over marktontwikkelingen en de positie van je bedrijf. Je weet wat ondernemen is. Maar de wereld om ons heen verandert in hoog tempo. En daardoor wordt de besluitvorming die nodig is om de continuïteit en ontwikkeling van je onderneming te waarborgen steeds complexer. Daarom kiezen steeds meer MKB-ondernemers voor ondersteuning van een professional bij die complexe vraagstukken.

Professionals die een waardevolle bijdrage leveren bij het nemen van strategische beslissingen en het bevorderen van groei, kunnen dat doen in de rol van trusted advisor of in de rol van trusted business partner. Een trusted advisor levert vooral specifieke expertise voor een bepaald project of vraagstuk. De trusted business partner verdiept zich in de ondernemer en zijn bedrijf en voegt kennis en ervaring toe aan besluiten die genomen moeten worden. Afhankelijk van de behoeften van de organisatie op dat moment kunnen beiden waardevol zijn.

Trusted advisor (TA)
Een TA biedt expertise en advies op een specifiek gebied en wordt dan ook geconsulteerd om specifieke problemen of uitdagingen op te lossen. Een TA heeft meestal een adviserende rol en kan als onafhankelijke bron dienen en helpen bij het identificeren van oplossingen en het aanpakken van problemen. De focus ligt voornamelijk op het verstrekken van informatie en het geven van advies op basis van die informatie. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsjurist, een fiscaal specialist of een financieel adviseur.

Trusted business partner (TBP)
Een TBP daarentegen is meer en intensiever betrokken bij de dagelijkse activiteiten en besluitvorming van een organisatie. Hij of zij werkt nauw samen met een organisatie om strategische doelstellingen en groei te bevorderen, helpt management en directie bij het maken van keuzes in complexe situaties én helpt deze beslissingen succesvol uit te voeren. De nadruk ligt op samenwerking en operationele betrokkenheid gericht op voortdurende groei en ontwikkeling van de organisatie. Bovendien brengt een TBP vaak een uitgebreid netwerk van contacten en relaties met zich mee dat zo nodig kan worden ingezet om specifieke doelen te realiseren. 

Waarde
De waarde van ‘partnering’ wordt zichtbaar in de vaak langdurige samenwerkingsrelatie met de TBP. De gesprekken zijn intiemer en intenser, en daarmee creatiever en strategischer. Omdat de TBP de doelstellingen en de mogelijkheden van de onderneming goed heeft leren kennen, kan hij of zij een proactieve rol pakken en bijdragen aan de uitvoering van strategieën, het identificeren van kansen en het beheersen van risico's. De TBP denkt kortom mee in alle belangrijke besluiten, zet processen mee in beweging en houdt je onderneming mee op koers richting duurzame groei.

Kies wat het beste past
Hoewel zowel een TA als een TBP waardevol kan zijn voor een organisatie, zijn er duidelijke verschillen in hun rollen en verantwoordelijkheden. Waar het om gaat is dat je als ondernemer bepaalt welke rol het beste past bij de behoeften van je organisatie op dat specifieke moment. Maar of je nu behoefte hebt aan specifieke expertise voor een project of juist aan langdurige samenwerking voor strategische groei, samenwerking met de juiste professional kan jouw bedrijf helpen om succesvol te zijn.

Ken jij de toegevoegde waarde van een trusted business partner voor jouw bedrijf?  
Karel Jan van Kesteren
VKBC │Trusted Business Partner - verstand van zaken én van mensen 
06 – 222 50 661
kareljan@vkbc.eu


Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn