Hét Kennisnetwerk neemt het thema discontinuïteit onder de loep
vrijdag 19 april 2024
Terwijl april met hagel en wind zijn onbetrouwbare reputatie maar weer eens waarmaakte, druppelden in de Businessruimte van TOP Oss de gasten van Hét Kennisnetwerk binnen voor de voorjaarseditie van Het Kennisdiner. Onder het genot van een welkomstdrankje en smaakvol gepresenteerde amuses werden er handen geschud en werd er kennisgemaakt. Het was het begin van een avond kennis delen en culinair genieten. En van geanimeerde gesprekken over tal van zakelijke en persoonlijke aangelegenheden.
In de even sportieve als stijlvolle ambiance van de Businessruimte van TOP Oss was het René Smink, oprichter van de
Smink Group
, die de avond aftrapte, daarbij geassisteerd door zijn commercieel directeur Bastiaan de Koning. Voor een geboeid gehoor van zo’n 35 genodigde ondernemers vertelde René hoe zijn onderneming in 2014 geforceerd kromp van 40 naar 10 medewerkers om vervolgens weer door te groeien naar de bloeiende onderneming die het nu is, met meer dan 150 medewerkers.
Na het boeiende verhaal van René Smink lieten John Verheijen (specialist corporate finance), Roel Lammers (advocaat en curator) en Frank van Liempt (registeraccountant) vanuit hun expertise hun licht schijnen op het thema. John Verheijen betoogde dat een solide bedrijfsstructuur, waarin het vermogen in de top (de holding) is gecentreerd en onderlinge schuldverhoudingen zijn geborgd, problemen kan helpen voorkomen. Bij een (dreigende) discontinuïteit kan zelfs een (georkestreerd) faillissement deel uitmaken van de oplossing. Roel Lammers zette uiteen welke bevoegdheden de curator heeft in het geval van een faillissement en welke rol de rechter-commissaris speelt. Ook besprak hij wat nodig is om een soepele doorstart mogelijk te maken. En Frank van Liempt tenslotte, benadrukte dat een up-to-date boekhouding altijd van vitaal belang is, onder meer om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen, en gaf aan hoe je de balans kunt optimaliseren.
Grote gemene deler van de presentaties deze avond: probeer (dreigende) discontinuïteit te managen, want er komen ingewikkelde fiscale, juridische en financiële kwesties bij kijken. Het is van belang om een doordacht plan te hebben, je goed voor te bereiden en tijdig te communiceren met je accountant, klanten en leveranciers, adviseurs en bank(en). Laat je vanaf de planvorming door een deskundige partij begeleiden gedurende deze voor de ondernemer vaak emotionele achtbaan die tal van ontsporingsmomenten kent.
Terwijl intussen verschillende smakelijke gerechten werden geserveerd, werd in wisselend gezelschap aan tafel en ook tijdens de break volop verder gepraat over het thema. Naarmate de avond vorderde maakten de discussies naar aanleiding van de presentaties steeds meer plaats voor geanimeerde gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het Kennisdiner werd afgesloten met een drankje en een praatje aan de bar, waarna de gasten, zakelijk geïnspireerd en geüpdatet, huiswaarts keerden.
Het Kennisdiner staat voor kennis delen en netwerken en wordt twee keer per jaar georganiseerd door
Hét Kennisnetwerk
. Hét Kennisnetwerk bestaat uit zes professionals met ieder hun eigen expertise en jarenlange ervaring binnen de zakelijke dienstverlening. We werken onafhankelijk van elkaar, maar delen onze kennis. Deze gedeelde kennis maakt een bredere visie mogelijk op de vraagstukken van onze afzonderlijke opdrachtgevers. En door onze verbondenheid in Hét Kennisnetwerk zijn de lijnen kort; we kunnen snel (en proactief) de expertise inzetten van een van de andere specialisten. Eén telefoontje is voldoende.